Nyttårsaften


Selv om nyttårsaften for de fleste av oss er forbundet med feiring og god stemning, er det flere av kjæledyrene våre som opplever stor frykt. Årsaken - nyttårsraketter. Med årene har det blitt strengere regler for når man kan skyte opp raketter, men det er allikevel alltid noen raketter som smeller både 1 og 2 dager før nyttårsaften, og gjerne smeller det litt i raketter på den første dagen i det nye året også. Man kan ikke forutse alle raketter som smeller, men man vet at rundt midnatt 31.12 lyser himmelen opp av utallige raketter.  Og disse rakettene kan man forberede seg på. Så hva kan du som dyreeier gjøre for å forberede kjæledyret ditt best mulig?

- Sørg for å gi hunden din en god og lang luftetur tidlig på dagen når sjansen for raketter er liten. Husk å bruke bånd eller slipp hunden løs kun på et inngjerdet område. La hunden løpe godt fra seg. Gi hunden mat på ettermiddagen og luft hunden igjen slik at den får gjort fra seg.

- Det finnes vester som er ment til å bruke i tordenvær som har god effekt også på nyttårsraketter.

- Hold katten innendørs! En redd katt kan løpe langt vekk fra hjemmeadressen sin.

- I god tid før det nærmer seg midnatt, tar du kjæledyret ditt med deg inn på et mørkt rom - et baderom uten vinduer er et godt alternativ da disse rommene ofte er mer lydtette enn andre rom i huset. Ellers, trekk for gardiner - lysglimtene fra rakettene kan være vel så skumle som selve smellet, i kombinasjon blir det ekstra skummelt.

- Sett gjerne på radio eller TV, ta med sengen/pleddet til hunden, ha med deg en god porsjon godbiter og en skål med friskt vann. Opphold deg i samme rom som hunden/katten din. Ikke trøst kjæledyret ditt eller snakk sårt til det da dette kan forsterke frykten i hunden/katten. Oppfør deg så normalt om mulig- ta gjerne med deg en god bok og en toddy;)

- Katter bør ha muligheten til å komme seg opp i høyden da de ofte føler seg tryggere der enn nede på gulvet.

- Vær ekstra OBS på at valper får en fin opplevelse av nyttårsrakettene slik at de ikke blir skuddredde senere i livet.


Det finnes reseptbelagte preparater man kan benytte for å roe ned hunden. Disse bør testes ut i forkant - gjerne 1 uke eller 2 i forveien - for å vite at de har effekt når det gjelder.

Ellers finnes det flere reseptfrie preparater som kan fungere på de hundene som ikke blir altfor redde: Thundershirt, Aptus Relax, Feliway diffuser, Adaptil halsbånd og diffuser, mm. Flere av disse produktene kan man få kjøpt blant annet hos http://www.hovikdyrebutikk.no/Mitt beste råd er: PLANLEGG I GOD TID!


Har din hund behov for reseptbelagte midler må det

gjennomføres en helsejekk før utlevering av resept.  Ta kontakt

på post@vipet.no for timebestilling