Giftige matvarer for hunder

Druer og rosiner

Man er fremdeles usikre på hva slags stoff som finnes i druer og rosiner som gjør de giftig for hunder. Det er foreslått i hovedsak tre stoffer; en sopptoksin, et aspirin-lignende naturlig stoff og tartarsyre/vinsyre. Uavhengig er symptomene hos hund akutt nyresvikt. I forkant av dette kan man se symptomer som oppkast, diarè, økt inntak av væske, økt urinering.

Etterhvert som nyrene svikter, klarer ikke hunden lenger å produsere urin. Hunden kan dermed havne i koma grunnet alle giftstoffene som hoper seg opp i kroppen som nyrene vanligvis ville skilt ut. Man har ikke funnet noen toksisk dose på druer eller rosiner da man ikke er sikre på hva som gjør dem giftige. Man sier derfor at et inntak på så lite som èn rosin/drue kan potensielt være dødelig for hunden. Mistenker du at hunden din har spist druer eller rosiner, oppsøk veterinær øyeblikkelig slik at man kan få gitt hunden brekningsmiddel.

Avokado

Persin er et soppdrepende toksin som finnes i avokado. Stoffet finner man i kjøttet, bladene, skallet og steinen. Persin kan gi symptomer som blant annet oppkast og diarè hos hunden. Bukspyttkjertelbetennelse er et annet symptom som kan oppstå. I tillegg kan avokadosteinen sette seg fast i både svelg og tarmer.

Sjokolade

Sjokolade inneholde theobromin som kan gi oppkast, diarè, økt urinering, økt inntak av væske, skjelvinger, ustø/ ukoordinert gange, økt hjertefrekvens, kramper og koma. Symptomer oppstår gjerne 2-4timer etter inntak, men kan komme så sent som 12 timer etter inntak. Bukspyttkjertelbetennelse (pankreatitt) kan oppstå 24-72timer etter inntak. Jo mørkere sjokoladen er, desto høyere er risikoen for forgiftning. Man har registrert variasjoner av sensitivitet for theobromin hos hunder. Man anbefaler derfor alltid å oppsøke veterinær så raskt som mulig etter inntak av sjokolade.

Toksisk dose theobromin hos hund og katt:

<15mg/kg = ingen til lette symptomer

20mg/kg = lett forgitning

>40mg/kg = moderat til alvorlig forgiftning/død.

Nøtter

Nøtter har et veldig høyt fettinnhold som kan føre til bukspyttkjertelbetennelse (pankreatitt). i tillegg utgjør selve nøtten i seg selv kvelningsfare.

Av alle nøtter er det macademianøtt som regnes som den giftigste, men også mandler og valnøtter regnes som giftige.

Macademianøtter kan gi direkte skade på nervesystem og muskler - symptomer viser seg ved oppkast, kramper, nedsatt koordinasjon, ustødig gange. Den toksiske komponenten er man usikre på hva er, men det er sett symptomer hos hund som har spist så lite som 2,4g macademianøtt.

Mandler inneholder blåsyre/cyanid som i tillegg til oppkast, diarè og andre gastrointestinale symptomer, også kan gi nevrologiske skader eller død.

I hovedsak bør du ikke gi noen form for nøtter til hunden din.

Løk og hvitløk, gressløk, purre og vårløk

Alle former av disse grønnsakene er giftige for hunder (pulver, tørket, varmebehandlet eller rå - med hvitløk som den giftigste). Tørket, pulverisert, og tørket revet løk og hvitløk er de gitigste variantene fordi de inneholder en høyere konsentrasjon giftstoffer når væsken er fjernet. For eksempel tilsvarer 1 ts hvitløkspulver 8 fedd med fersk hvitløk.

Løk- og hvitløkspulver finnes i de fleste krydderblandinger som f.eks potetgull, Supper, sauser, gryteretter med mer.

Den giftige komponenten i disse grønsakene er N-propyl disulfide og fører til ødeleggelse av de røde blodcellene (anemi). Røde blodceller er viktig for å transportere blant annet oksygen rundt i kroppen. Mangel på oksygen fører til at vitale organer kollapser. Enkelte raser, spesielt de Japanske som Akita og Shiba Inu, har høyere sensitivitet mot N-propyl disulfide enn andre raser.

De første symptomene er oppkast, økt spyttproduksjon/sikling, kvalme, magesmerter, diarè. Dersom man ikke har sett at hunden har spist hvitløk er dette et så generelle symptomer at man mest sannsynlig ikke vil mistenke inntak av disse produktene.

Rå vs varmebehandlet bein

Ikke direkte giftig, men varmebehandlet bein kan gjøre store skader med hunden din.

Det er mange fordeler ved å tilby hunden din bein; kalsium- og fosfortilskudd, økt tann- og munnhygiene - gnaging øker spyttproduksjon og reduserer dannelsen av plakk, valper får tilfredsstilt tygge-/gnagebehovet ved tannfelling, gnaging på rå bein kan redusere stress som er direkte linket til høyt blodtrykk og hjertesykdom.

Rå bein inneholder kollagen som i en viss grad gjør beinet "mykt". I et varmebehandlet bein blir strukturen endret/beinet blir sprøere, og er i stor grad utsatt for å splintre opp når en hund biter i det. Det gjelder alle bein (vinger, lårbein, ribbein osv) fra alle typer dyr (kylling, lam, elg, hjort, sau osv), og all slags varmebehandling (koking, grilling, steking, damping, osv.).

Hunder som får varmbehandlet bein er utsatt for skader som knekte tenner, munn og tungeskader, beinbiter som blokkerer svelg/pusterør og spiserør/tarmer, beinsplinter som perforerer magesekk og/eller tarmer.

Rå bein er tryggere å gi hunden, men man skal også her være forsiktig. Det er fremdeles en risiko for knekte tenner eller at beinet setter seg fast i spiserøret eller i munnhulen. Som en tommelfingerregel skal man velge et bein som er lenger enn snutepartiet (lenger enn lengden fra nesespiss til neserot (mellom øynene)). Bein fra kyllingvinge er derfor et dårlig valg til f.eks en schäfer.

Rå bein som kylling, kalkun og lam er myke nok til at hunden kan tygge, svelge og fordøye dem.

I et bein som ikke er varmebehandlet finnes det bakterier og virus som kan gi sykdom hos hund. I Norge er dette veldig sjelden, men Salmonella er en av de bakteriene man i størst grad frykter.

Margbein har høyt fettinnhold og bør gis i moderate mengder.

Anbefalte regler for å gi hunden rå bein:

- Hold alltid hunden under oppsyn når den gnager på rå bein (eller andre godbiter/leker).

- Ikke gi for små bein/kast bein som er blitt for små etter gnaging for å redusere kvelningsfare.

- ikke gi rå bein til hunder som nylig har fått utført gjenopprettende tannbehandling.

- ikke gi margbein da det høye fettinnholdet øker risikoen for bukspyttkjertelbetennelse.

- Gi rå bein etter fòring. En mett hund vil i mindre grad svelge beinbiter.

- La hunden tygge på beinet i kun 10-15 minutter for å redusere faren for skader.

- Legg beinet i kjøleskapet mellom "slagene". Dette reduserer kontaminering fra baketrier.

Kast beinet etter 3-4 dagers bruk


Xylitol

Xylitol er et naturlig søtningsmiddel man ofte finner i blant annet sukkerfri tyggegummi og drops, peanøttsmør, tannpasta, i enkelte medisiner.  Det finnes også natrulig i blant annet maiskolber, plommer, havre mm.

Xylitol påvirker bukspyttkjertelen til å produsere store mengder insulin. Dette fører til et rask fall i blodsukkeret så raskt som 10 minutter etter inntak. Ubehandlet, kan dette potensielt være dødelig for hunden.

De første symptomene man kan se kan være oppkast, ustødig og ukoordinert gange, skjelvinger, kramper, koma.

Salt

Salt i alle former kan føre til fatale skader hos hunden din. Bordsalt, saltet mat, saltvann i sjøen, veisalt i sølepytter langs veikanten - i disse pyttene samler det seg også store mengder frostvæske etter bruk av spylevæske. Salt fører til dehydrering og ved stort inntak kan det øgså føre til hevelse i hjernen som i verste fall kan føre til dødsfall.

Kliniske tegn er oppkast, diarè, nedsatt apetitt, ukoordinerte bevegleser, økt inntak av væske, økt urinering, krampeanfall.

Gjær/gjærbakst

Hunder tiltrekkes av den søte lukten og smaken som kommer fra gjær/gjærbakst. Gleden og nytelsen er ofte kortvarig da deigen vil fortsette å ese i tarmene til hunden. Gjæren vil føre til både økt gassdannelse samt produksjon av alkohol. Hunden risikerer defor både alkoholforgiftning, samt oppblåst tarmsystem.

Tidlige symptomer er forsøk på å kaste opp, oppblåst mage/spent buk. Etterhvert som det dannes mer og mer alkohol kan hunden bli svakere, ukoordinert, desorientert, hypotermisk (kald), komatøs. I tillegg er det fare for magedreining/tarmslyng etterhvert som magen blir mer og mer oppblåst av gassen.

Og tilslutt; Frostvæske - Ikke akkurat en matvare, men definitivt verdt å gjøres oppmerksom på

Frostvæske har en søt smak og mange hunder og katter slurper med stor iver i seg denne væsken dersom de kommer over den. Frostvæske inneholder ethylen glycol (EG) som endrer struktur i lever og nyrer hos hunder og katter og fører til både lever- og nyresvikt.

Frostvæske finner man i spylevæske, kjøleskap, radiatorer mm. Ofte er EG-forgiftninger hos kjæledyrene våre forårsaket av feil oppbevaring av væsken og /eller sølt væske (spylevæske) i garasjer, boder eller lignende. I tillegg samles det mye frostvæske i smeltedammer langs veien. Det er derfor anbefalt at hunder og katter ikke drikker av vanndammer langs veien. Så lite som 1,4ml/kg hos katt og 4,4mL/kg hos hund kan ha dødelig utfall.

Symptomene på EG forgiftning er uspesifikke og veldig like andre tilstander som f.eks traume, tarmbetennelser, pankreatitt, diabetes mellitus ol. Symptomer er blant annet oppkast, diarè, ukoordinert gange/faller overende, nedsatt respirasjon, økt inntak av væske, økt urinering, dehydrering, økt spyttproduksjon og sikling, Symptomene kommer så raskt som 1-2 timer etter inntak.

Matvarer som er giftig for hunder, er i stor grad likt for katter.


Løk, hvitløk, sjokolade, gjærbakst, druer og rosiner, avocado, nøtter, salt og fet mat, xylitol , gjærbakst osv. Og selvfølgelig også frostvæske (etylen glycol)

Giftige matvarer for katter

Lever

Lever inneholder store mengder vitamin A. Et høyt inntak av lever kan føre til vitamin A-forgiftning og svakere /skjørere beinstruktur i kroppen. Hold derfor lever på et minimalt inntak - gjerne som en godbit i ny og ne.